2020-08-22 12:13:13• hírek • Fizetett tartalom

Kilencmillió euró — ennyit fordítottak Érendréd fejlesztésére az elmúlt években

Papp Tibor, Érendréd polgármestere
Papp Tibor, Érendréd polgármestere

Iratcsomókkal teli íróasztala mögött találjuk Papp Tibort, Érendréd polgármesterét. Két fontos EU-s pályázat elszámolásán dolgoznak éppen az önkormányzat munkatársai, és közben már arról beszélnek, hogy a kiutalt összegből még idén megépítenek egy műfüves focipályát. De kezdjük az elején!

— Milyen pályázatok lezárásán dolgoznak éppen?

— Két jelentős beruházás elszámolása folyik. Az egyik pályázatunk során 3,2 kilométeres útszakaszt aszfaltoztunk le, valamint korszerű árkokat, vízelvezetőket és járdákat alakítottunk ki. Erre mintegy 700 000 eurót hívtunk le EU-s forrásokból. Érendréden és a hozzá tartozó településeken összesen mintegy 15 kilométernyi községi úthálózat található, ennek legnagyobb részét már az előző években korszerűsítettük, és most ezzel a 3,2 kilométeres szakasszal be is fejeztük. Örömmel mondhatom, hogy községünk minden utcája le van aszfaltozva.

Ugyanakkor párhuzamosan dolgozunk a mezei utak lekövezését, árkok, hidak felújítását célzó pályázatunk lezárásán is. Erre 1,3 millió eurót nyertünk ugyancsak EU-s forrásokból, és a helyi gazdák számára ez is egy nagyon fontos beruházás volt, hiszen jó mezőgazdasági utakon, a megyei utat teljesen elkerülve tudnak közlekedni munkagépeikkel.

— Utak tekintetében további előrelépés a község számára az itt áthaladó megyei út korszerűsítése is. Ezt hogyan fogadták a helybeliek?

— Ez is egy fontos előrelépés volt Érendréd számára, többször meg is köszöntem Pataki Csaba megyei tanácselnök úrnak, hogy meghallotta az igényeinket, és megértette, mennyire fontos számunkra, hogy megközelíthetők legyünk. Azt gondolom, a megyei, községi és mezei utak korszerűsítésével egy időre lezárhatjuk az utakkal kapcsolatos beruházásokat. Ez esetben a következő kihívás a járdák modernizálása lesz, mely egyik fontos tervünk a következő mandátumra.

— Hogyan látja, melyek lesznek a 2020–2024-es évek legnagyobb feladatai?

— A gáz bevezetését említeném elsőként. Mi már egy ideje dolgozunk ennek előkészítésén, többször egyeztettem a szakemberekkel a részletekről, sőt, már a finanszírozási lehetőségek is körvonalazódnak. De tapasztalatból tudom, hogy ez még egy hosszú bürokratikus, majd kivitelezési folyamat lesz. Azt is mondhatnám, hogy a következő mandátum egyik nagy kihívása.

— Közművesítési munkálatok ebben a mandátumban is történtek, de koránt sincs még vége a munkának…

— Így igaz, 2018-ban adtuk át az érendrédi szennyvízhálózatot és tisztítóállomást. Ez egy 15 kilométer hosszú csatornahálózat, melyet a kormány Országos Településfejlesztési Programjából finanszíroztunk. A beruházás összértéke 800 000 euró. Fontos elmondanom ugyanakkor, hogy a szennyvízhálózat kiépítését folytatni szeretnénk Érdengelegen és Irinyben is, és már dolgozunk a finanszírozás előteremtésén.

— A kedvező feltételek mellett is komoly gondjaik vannak az egészségügy terén. Melyek a kilátások ezen a téren?

— Közösségi épületeink közül legutóbb az orvosi rendelőt újítottuk fel. Ezt a beruházást is az Országos Településfejlesztési Programból finanszíroztuk mintegy 110 000 euró értékben. Sajnálatos azonban, hogy egyelőre a szomszédos településekről járnak át a háziorvosok ellátni az itteni betegeket, mert miután a hosszú évekig itt szolgáló doktornő nyugdíjba ment, nem jelentkezett olyan háziorvos, aki letelepedne a községben. Mi azt reméljük, hogy hamarosan változik ez a helyzet, hiszen részünkről mindent megtettünk, hogy korszerű feltételeket teremtsünk a betegellátás számára.

— Komoly változások voltak az elmúlt években az oktatás terén is. Milyenek a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

— Az oktatás terén is bővültek a lehetőségek. 2019 őszén elindítottunk egy napközis csoportot, mely egyelőre 20 gyerekkel működik, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Igény esetén bővíteni fogjuk a hosszított programú oktatás lehetőségeit. A kicsi gyerekeknek pedig mindhárom településünkön egy-egy játszóteret szeretnénk kialakítani a közeljövőben, míg a nagyobbak számára még az ősz folyamán elkészülhet egy műfüves focipálya. Tudom, hogy fiataljaink nagyon várják már ezt a beruházást, és azt remélem, hogy hamarosan együtt örülhetünk ennek is.

— Négy év alpolgármesterként, majd 16 év polgármesterként — ez nagyon hosszú idő. Mire a legbüszkébb ebből az időszakból?

— Érendréd nem tartozik a megye legnagyobb és még kevésbé a leggazdagabb községei közé. Sajnos nincsenek nagyon nagy cégeink, melyek jelentősen növelnék a helyi adóbevételeinket, éppen ezért a fejlődés egyetlen lehetősége számunkra az volt, hogy a saját kereteinket túllépve pályázati forrásokból fejlesszük a településeinket. A helyi tanácsosokkal, az önkormányzat munkatársaival, valamint külső szakemberekkel nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy mintegy 9 millió eurót hívjunk le Érendréd fejlesztésére, az ez idő alatt felgyülemlett tapasztalat pedig nagyban segít abban, hogy felkészültebben nézhessünk a következő EU-s pályázati időszak elé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: